Mitä on kulttuurihyvinvointi?

Kulttuurihyvinvointi on yhteyden luomista, uuden oppimista, nähdyksi ja kuulluksi tulemista, omien vahvuuksien löytämistä, mielekästä arkea ja ihmisenä kohtaamista. 

  • Taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvinvointiin tunnistetaan nykyään osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja kokonaisvaltaista hyvää elämää. Tätä ilmiötä kutsutaan kulttuurihyvinvoinniksi.    
  • Kulttuurin hyvinvointia tukevat vaikutukset ilmenevät jokaisen henkilökohtaisessa taide- ja kulttuurisuhteessa ja kestävät läpi koko ihmisen elämänkaaren.    
  • Saavutettavat ja matalan kynnyksen taideharrastukset, kaikille saavutettavat kulttuuripalvelut, taide- ja kulttuurikohteissa vieraileminen, taide osana rakennettuja ympäristöjä sekä arjessa läsnä oleva kulttuuri tarjoavat iloa ja virkistystä, sekä tukevat monimuotoisesti hyvinvointia.   
  • Yhteisöllisen taidetoiminnan kautta voidaan lisätä osallisuutta, oikeutta itseilmaisuun ja tukea mielenterveyttä.    
  • Kulttuurihyvinvoinnilla voidaan myös tarkoittaa erityisiä kulttuurihyvinvointipalveluja, joiden tavoitteena voi olla vaikkapa yksinäisyyden tai syrjäytymisen ehkäisy.   
  • Jokaisella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin osana hyvää elämää. Jokaisella on oikeus kehittää itseään ja yhteisöään taiteen avulla ja mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti. Kulttuuriset oikeudet on turvattu YK:n ihmisoikeusjulistuksessa (1948), useissa Suomea sitovissa ihmisoikeussopimuksissa ja Suomen perustuslaissa.

Lue lisää kulttuurihyvinvoinnista Taikusydämen (Taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste) sivulta: www.taikusydan.fi (avautuu uuteen ikkunaan)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tanssin poluilla - tunnelmia osa 1

Kulttuurihyvinvointitaiteen puolesta (vieraileva kirjoitus)

Ruuneperi peri peri...