Mitä on kulttuurihyvinvointi?
Kulttuurihyvinvointi on yhteyden luomista, uuden oppimista, nähdyksi ja kuulluksi tulemista, omien vahvuuksien löytämistä, mielekästä arkea ja ihmisenä kohtaamista.
- Taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvinvointiin tunnistetaan nykyään osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja kokonaisvaltaista hyvää elämää. Tätä ilmiötä kutsutaan kulttuurihyvinvoinniksi.
- Kulttuurin hyvinvointia tukevat vaikutukset ilmenevät jokaisen henkilökohtaisessa taide- ja kulttuurisuhteessa ja kestävät läpi koko ihmisen elämänkaaren.
- Saavutettavat ja matalan kynnyksen taideharrastukset, kaikille saavutettavat kulttuuripalvelut, taide- ja kulttuurikohteissa vieraileminen, taide osana rakennettuja ympäristöjä sekä arjessa läsnä oleva kulttuuri tarjoavat iloa ja virkistystä, sekä tukevat monimuotoisesti hyvinvointia.
- Yhteisöllisen taidetoiminnan kautta voidaan lisätä osallisuutta, oikeutta itseilmaisuun ja tukea mielenterveyttä.
- Kulttuurihyvinvoinnilla voidaan myös tarkoittaa erityisiä kulttuurihyvinvointipalveluja, joiden tavoitteena voi olla vaikkapa yksinäisyyden tai syrjäytymisen ehkäisy.
- Jokaisella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin osana hyvää elämää. Jokaisella on oikeus kehittää itseään ja yhteisöään taiteen avulla ja mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti. Kulttuuriset oikeudet on turvattu YK:n ihmisoikeusjulistuksessa (1948), useissa Suomea sitovissa ihmisoikeussopimuksissa ja Suomen perustuslaissa.
Lue lisää kulttuurihyvinvoinnista Taikusydämen (Taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste) sivulta: www.taikusydan.fi (avautuu uuteen ikkunaan)
Kommentit
Lähetä kommentti
Kuulen mielelläni moninaisia ajatuksia kulttuurihyvinvoinnista ja elämästä yleisemmin. Muistathan kuitenkin, että sananvapauteen liittyy myös vastuu. Kaikki asiattomat, yksilöitä tai ihmisryhmiä loukkaavat kommentit poistetaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!