Kulttuurihyvinvoinnin osaaja

Minä olen Riia, koulutukselta tanssinopettaja (AMK) ja tanssija (Konservatorio). Tällä hetkellä opiskelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Turun Taideakatemiassa Kulttuurihyvinvoinnin koulutuksessa. Löydät tarkempia tietoja koulutuksestani ansioluettelosta.

Kuva: Minna-Leena Martikainen
 

Minä työntekijänä

Aloitin elokuun alussa 2021 erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten päivätoiminnan esittävien taiteiden pajaohjaajana. Toimin vuodesta 2014 päätoimisesti Suomen Nuorisoseurojen Tanssin osaamiskeskuksen palvelutuottajana. Tuottajan työssä pääsin kehittämään digitaalista osaamista, viestintätaitoja, ja projektiosaamista. Sivutyönä opetan tanssia ja teen koreografioita. Taustani on kansan -, lasten -ja paritanssissa. Yhdistän pedagogiseen ja taiteelliseen työhön elementtejä monista eri taiteen lajeista muun muassa liikeimprovisaation, kehorytmiikan, runojen ja musiikin maailmasta. 

Olen työskennellyt kaikenikäisten ihmisen, vauvoista ikäihmisiin, parissa. Minulla on työkokemusta tanssinopettajana, tuottajana järjestössä, lastenhoitajana päiväkodissa, erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ohjaajana leiritoiminnassa kuin myös tanssijana ja koreografina. Monipuolinen työkokemus on vahvistanut osaamista vuorovaikutukseen erilaisten yksilöiden ja ryhmien kanssa ja kohtaamisen tärkeyttä. Voin opettaa tanssia aina luovasta tanssista kansantanssiin, ohjata luovaa toimintaa tai toimia muissa tehtävissä, joissa keskiössä on ihmisten kanssa toimiminen ja kulttuuri. 

Taide ja kulttuuri kuuluu kaikille

Ajattelen, että taide ja kulttuuri kuuluu kaikille, kaikenlaisille keholle ja mielille. Taidetoiminnassa ei pitäisi vahvistaa esteitä vaan murtaa niitä. Osallistumisen ei tarvitse estyä esimerkiksi siksi, että ihminen tarvitsee liikkumiseen apuvälinettä, vammautuu yllättäen, kommunikoi toisin kuin valtavirta tai on ujo. Taiteen kautta voidaan edistää osallisuuden kokemusta, vuorovaikutustaitoja, mahdollisuutta toimia yhdessä toisten kanssa ja kunkin ihmisen oman ilmaisun ja vahvuuksien löytämistä. Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ja yhdenvertaisuus ovat minulle tärkeitä työtä ohjaavia periaatteita. Taiteen ammattilaisena olen kiinnostunut erilaisten luovien prosessien ohjaamisesta, joiden tavoitteena voi olla muutakin kuin lajitaitojen oppiminen tai valmis taideteos. 

Kulttuurihyvinvointi osana elämää

Asun Lahdessa kahden lapsen ja koiran kanssa. Vapaa-ajalla harrastan luonnossa liikkumista koiran kanssa, ukulelen ja kanteleen soittoa, laulua, kirjoitan runoja tai lyriikoita. Aina, kun aika vain sallii, teen mielelläni asioita käsilläni kuten vaikkapa tuunaan huonekaluja, maalaan, ompelen ja leivon. Minulla on kaksi kouluikäistä lasta, joiden kanssa on mukava pelata lautapelejä, liikkua ulkona, katsella elokuvia ja ihan vain viettää aikaa yhdessä jutellen. 

Olen ihmisläheinen ja utelias, hyvä kuuntelija ja haluan jatkuvasti oppia uutta. Tärkeimpiä asioita minulle ihmisten kanssa toimiessa on hetkeen pysähtyminen, kohtaaminen ja läsnäolo. Elämä on kokonaisvaltainen paketti, johon minulla kuuluu perhe, ystävät, luonto, työ ja monipuolinen kulttuurielämä. Kulttuurielämäni sisältää kaikkea tanssista kuvataiteisiin ja itse tekemisestä toisten tekemästä nauttimiseen. Ajattelen, että voidakseen hyvin, on tärkeää löytää rauha ja aika niille kaikista tärkeimmille asioille. Kun itse ja läheiset voi hyvin, on myös helpompi satsata työhön ja muuhun elämään. Tarkastelen kulttuurihyvinvointia kaikilla elämän tasoilla, en vain ammattilaisen näkökulmasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tanssin poluilla - tunnelmia osa 1

Kulttuurihyvinvointitaiteen puolesta (vieraileva kirjoitus)

Ruuneperi peri peri...