Tanssin poluilla - tunnelmia osa 1

Tänään oli jännittävä päivä! Olen tämän kevään työstänyt yhteistyössä kollegani Heidi Palmun kanssa ylempiin korkeakouluopintoihin kuuluvaa opinnäytetyötä liittyen kansantanssin saavutettavuuteen . Tänään alkoivat tähän työhön liittyvät Tanssin poluilla -työpajat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vammaispalvelujen osallisuutta ja työllistymistä edistävässä päiväaikaisessa toiminnassa. Tässä ensimmäisessä työpajassa oli mukana useammasta eri toimipisteestä n. 3-6 hengen ryhmiä, yhteensä vajaa 20 tanssijaa.

Alun alkaen meidän piti Heidin kanssa ohjata työpajoja eri yksiköissä ihan livenä, mutta niitä jouduttiin koronan vuoksi siirtämään muutaman kerran. Lopulta päätimme, että ihmisten pitää päästä tanssimaan koronasta huolimatta ja meidän etenemään opinnäytetyössämme, joten taivuimme viemään koko toiminnan digitaalisin välinein toteutettavaksi. Hyvä, että taivuimme, sillä tämä on ollut todella mielenkiintoinen matka. Olemme oppineet paljon sellaista, mitä voimme hyödyntää sittenkin, kun tämä korona-aika on ohi. Saavutettavuuteen on löytynyt näkökulmia, joita emme ensisijaisesti olleet ajatelleetkaan kuten maantieteellinen saavutettavuus ja se, että voimme palvella yhtä aika useampia. Myös digitaalisten välineiden käyttöä olemme pohtineet mahdollisuutena tulevaisuudessa tanssin liveopetuksessa esim. työpajan struktuurin eli ns. työjärjestyksen visualisoinnissa.  

Tanssin poluilla - työpajakokonaisuuden tavoitteena on tarjota osallistujilleen elämyksellinen matka omaan itseen, luovuuteen ja liikkeeseen, kosketukseen ja yhteyteen toisten kanssa. Matkaa elävöittää kansantanssi, kansanmusiikki ja taiteen eri muodot. Tanssin poluilla -työpajoihin jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on, erityisiä taitoja tai aiempaa kokemusta tanssista tai taiteesta ei tarvita. Työpajakokonaisuus on esteetön, inklusiivinen ja ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva. Pakettiin sisältyy ohjattuja pajoja ja omatoimista materiaalia. 

Korona-aika on pakottanut meidät paitsi soveltamaan opetuksen digitaaliseksi myös huomioimaan sisällöissä, etteivät osallistujat ole fyysisesti kosketuksessa toisiinsa. Toisaalta tämä on harmi, sillä fyysinen läheisyys ja kosketus kuuluu niin olennaisesti kansantanssiin. Toisaalta se on tuonut uusia näkökulmia siihen, miten voi olla liikkeellisesti vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja välillä keskittyä ihan vain omaan itseen. Meidän ajatuksemme on, että kansantanssi perustuu kunkin luontaiselle liikkeelle ja keskittymällä omaan liikkeeseen, kukin voi etsiä rauhassa luontaista liikettään. Sitä voisi kutsua vaikka alkuliikkeeksi.  

Millaista sitten on ohjata ruudun takaa zoomin välityksellä? Todella vaikeaa! Tanssinopettajan kaikkein luontaisin työkalu eli kehollinen viestintä jää hyvin vähäiseen rooliin. En pääse aistimaan ryhmää ja en voi antaa hienovaraisia signaaleja ryhmälle. Tässä tilanteessa minua rauhoittaa sanonta: "Relax, nothing is under control!". Luotan ohjaajiin ns. tanssiavustajiin, jotka siellä ruudun takana ovat ryhmän kanssa. Olen ajatellut, että omassa toiminnassani työpajan vetäjänä sisällön välittämisen lisäksi korostuu selkeät ohjeet, kasvojen ilmeet ja jonkinlaisen rauhan välittäminen (välillä vähän vaikeaa tälle hötkylälle). Tuntui hyvältä tulla jo hyvissä ajoin hengailemaan linjoille, ja nähdä ja aistia sitä spontaania olemista ruudun toisella puolella. Jutustella niitä näitä ja kuulla osallistujien esittelyjä.  Ennen kaikkea vuorovaikutuksen luominen vaatii aivan eri tavalla ajattelemista ja valmistautumista kuin liveopetuksessa. Tulin kuitenkin valtavan iloiseksi katsellessa zoomin galleria-näkymässä tanssivia ihmisiä. 

Näin kuvailisin tunnelmiani tältä päivältä ensimmäisen etänä järjestetyn työpajan jälkeen:

Näen ruudun takaa värejä, ihmisketjun liikkuvan.
Kuin ikkunasta katsoisin joulun viettoa.
Aina on yksi, jolla ihan oma tulkinta,
juuri se oikea.

Tämän päivän jälkitunnelmia esillä myös Merkityksiä etsimässä Phhyky:n facebook-sivulla: Käy katsomassa video tästä linkistä! (avautuu uuteen ikkunaan)    
 
Tanssin poluilla -visualisoinnissa Papunetin kuvapankki on ollut hyvä apu.
© Sclera, kuvan alkuperä: kuvapankki.papunet.net/haku/tanssi


 
 
 
 
 




Kommentit

Lähetä kommentti

Kuulen mielelläni moninaisia ajatuksia kulttuurihyvinvoinnista ja elämästä yleisemmin. Muistathan kuitenkin, että sananvapauteen liittyy myös vastuu. Kaikki asiattomat, yksilöitä tai ihmisryhmiä loukkaavat kommentit poistetaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulttuurihyvinvointitaiteen puolesta (vieraileva kirjoitus)

Rajaan hetken kauneudelle